22-4-2021

We gaan door tot 't schoon is!

Na meer dan twintig jaren schoonmaakwerk moet Jan Habets aan het gepensioneerde bestaan ​​wel 'effe wennen', zoals hij zelf zegt. Jan is namelijk pas 67 en bruist nog van de energie. 

Een nieuw begin

Van oorsprong is Jan stratenmaker. Door een arbeidsongeval op z'n 44e raakt hij afgekeurd. Nu is hij niet bepaald het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Dus zoekt hij op eigen houtje een nieuwe invulling van zijn werkende leven. Een bevriende pastoor legt het contact en zo begint Jan eind jaren negentig bij Licom. Het latere Balanz Facilitair.

 

Vakman

''Schoonmaken is een vak. Ik ben blij dat ik toen de gelegenheid heb gehad het te leren.'' Jan herinnert zich nog goed hoe hij vanaf dag één wordt ingezet op de Heerlense Basisschool Sint Martinus. Hij gaat ook direct cursussen volgen. Eerst de basis: welke producten te gebruiken voor welke materialen. Later ook andere kneepjes van het vak, zoals werken met de schoonmaakmachine.

 

Het moet echt schoon

Onze collega is er altijd graag vroeg bij. ''Om zes uur 's ochtends opende ik de school en zette ik koffie. Om half negen kwamen de meesters en juffen in een schone school, de koffie stond klaar. Na schooltijd kwamen we weer, van drie tot half acht. Of tot later. Tot het echt schoon was.'' 

 

Samen een goed team

Mensenwerk vindt Jan geweldig. ''Ik werd voorman en leerde met allerlei soorten mensen om te gaan. Sommige collega's konden niet lezen, of hadden een taalbarrièrehandicap. Iedereen had wel wat. Ik luisterde, stelde hen op hun gemak, gaf tips en werkte zelf ook gewoon mee. Daar krijg je dankbaarheid voor terug. Ons teamgevoel, dat was zo mooi. Iemand ziek? Dan namen we samen de taak over.''

 

Effe wennen

Jella, de vrouw van Jan, is rayonmanager bij Hago, zij is nog aan het werk. Een beetje jaloersmakend is dat soms, want bij Jan kriebelt het. Hij verveelt zich weliswaar nooit. En hij geniet van z'n honden en van z'n vogels. Hoewel... die koekoek die elk uur uit de klok komt, daar is ie nu al bijna op uitgekeken ;)

 

Dankjewel voor je grote toewijding, Jan!

Deel dit artikel: