Hoera! Balanz Facilitair is nu officieel B Corp gecertificeerd!
Logo Familiebedrijven Award 2020
Hoera! Balanz Facilitair is nu officieel B Corp gecertificeerd!
231B396e5cace1bdc877f80e1211915235cd9d98
19-11-2020

Tiny Haemers al 75 jaar jong van geest

Als we collega Tiny Haemers bellen voor dit interview heeft ze net de ochtenddienst erop zitten. Ze werkt vandaag van 6.30 tot 8.30 op Kasteel Cortenbach, het hoofdkantoor van moederbedrijf Vebego. En ze is zich alweer aan het opmaken voor vanmiddag. Dan is ze van 16.00 tot 18.00 bij de gemeente Valkenburg. Daarna valt ze óók nog zelfs in voor een zieke collega op een schooltje.

Echte energie voor tien die Tiny. En dat op haar 75ste!

Tiny maakt verder nog schoon bij het MECC congrescentrum (bijvoorbeeld tijdens de kunstbeurs TEFAF van hondenshows), tijdens evenementen op Kasteel Cortenbach, heeft ook het theater in Kerkrade ook nog een vast adres.

Ongelooflijk! Tiny, hoe hou je dat vol? “Ik denk dat ik het van m'n moeder heb? Die werkte tot haar tachtigste nog bij de slagerij, waar ze schalen poetste. Pas toen ze stopte ze een lui hart, zo zei ze dat, en had ze een pacemaker nodig. Werken zit misschien in de genen? Ik vind het vooral heel leuk.”

Bewuste keuze

“Ik hou van contact met mensen. Dat vond ik begin dit jaar ook zo erg aan corona, toen kon ik zelfs m'n twee kleinkinderen in België niet bezoeken. Het heeft me aan het denken gezet. Natuurlijk zijn de inkomsten welkom. Mijn man liet bij zijn overlijden vijf jaar geleden geen pensioen na. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat echt om de lol, een werkend bestaan ​​en gezond leven is gewoon heerlijk.”

Tiny kan het weten. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw heeft ze de dood in de ogen gekeken. Ze had ernstige leukemie. Ze lag jaren op de intensive care. “Eenmaal genezen bedankte ik de dokter. Die wees naar boven en zei ‘je kunt beter die daarboven bedanken’. Ook zei hij dat ik er een boek over moest schrijven – dat heb ik gedaan. Ik publiceer het pas na m’n dood, anders blijf je zo in dat verhaal hangen.”

Na haar wonderbaarlijke genezing, blaakt ze tot op de dag van vandaag van de gezondheid. In de afgelopen tien jaar heeft ze zich niet één keer ziek gemeld. Wat is haar geheim? “Als mensen aardig zijn, niet knotteren (morren), dan werk ik daar met plezier voor. Dat straal ik uit. Ik lach graag. Vervolgens vragen mensen je dan ook terug. Dat geldt voor de SW-collega’s op de werkvloer die vragen ‘of Tiny er weer is’, tot aan de burgemeester van Valkenburg die vroeg of ik nog lang op het gemeentehuis actief wil blijven.”

“Ik gaf de 66-jarige burgemeester tips over gezond ouder worden. Hij wilde me omhelzen, maar ja, corona he…”

“Ik had het met de burgemeester over het belang van vriendelijk zijn. Als je wat hebt, loop er niet mee rond. Spreek je uit. Daar zijn in de schoonmaak je leidinggevenden voor. Dan hoef je nooit met een lang gezicht naar je werk. Als gevolg lever je dan ook nooit half werk.” Nog een tip? “In ons werk zijn rugklachten veelvoorkomend. Heb je pijn, ga niet door, forceer jezelf niet. Als ik iets van pijn aan voel komen, ga ik even vijf minuutjes zitten. Dan trekt het weg. Dan kun je weer door.”

Wordt vervolgd dus?

Meer wijze lessen volgen ongetwijfeld nog, want spraakwaterval Tiny is een blijvertje. “Plat gezegd is ‘een bietje ouwehoeren’ waar het allemaal om draait, toch? Daarom hou ik zo van m’n collega’s en daarom werken mensen denk ik graag met mij. Gelukkig mag ik nog even door. Officieel ook. Toen ik voor mijn rijbewijs gekeurd moest worden, dat moet op deze leeftijd, nam de huisarts m’n bloeddruk op, en was hij even stil. Ik vroeg wat er was. Zegt ie: ‘Ik kan mijn ogen niet geloven. Je hebt de bloeddruk van een jonge meid.’ Nou, je begrijpt, daar doe ik het voor!”

Na jaren via Vebego's uitzendbureaus Tence en Actief Werkt te hebben gewerkt, zowel Hago als Balanz Tiny een groot contract aan. “Op m'n 74ste! Ik vond dat heel eervol. Automatisch bij zo'n contract krijg je dan ook de aanmelding voor de SVS-opleiding schoonmaak. Dat was in mijn geval niet verplicht, maar ik ben gegaan, en ben – ondanks de zenuwen – geslaagd met een 8. De examinatoren geloofden eerst niet dat ik al 74 was. Na het volgen van ze me weten dat ze ook van mij geleerd hebben, met de naam over hoe je met mensen omgaat. Ze vond het grandioos, haha.”
Deel dit artikel:

Meer nieuws

Foto Maurice 2019 V3 Gespiegeld (1)

Nieuwe directeur

1 min.
Whatsapp Image 2022 08 24 At 12.09.28 PM

Het hart van Arjan is gestolen door de Zonnebloem

3 min.
Balanz B Corp Insta (1)

Balanz Facilitair verwerft B Corp-certificaat

3 min.