17-12-2020

Lei zorgt ervoor dat het op De Tichel lekker loopt

Al veertig jaar is Lei Gorissen te vinden in appartementencomplex De Tichel in Heerlen. Nadat hij daar als schoonmaker aan de slag ging, is hij er nooit meer weggegaan. En het dag in dag uit schoonmaken van trappenhuizen en portieken verveelt niet. “Dit ligt me wel. Dat komt ook door mijn ploeg.” Want dat is volgens de voorman een echte vriendengroep. Ze helpen elkaar. En als iemand zijn dag niet heeft, trekken de anderen de kar wat harder. “Zo werkt dat gewoon. Het loopt lekker.”

Trappenhuiskoning verveelt zich na veertig jaar nog niet

Sleeptouw
Lei zorgt ervoor dat klachten opgelost worden, hij bestelt materiaal, vult weekstaten in en maakt koffie voor zijn jongens. En als er nieuwe mensen komen, bijvoorbeeld van het groenbedrijf, dan leidt hij hen op. “Die mannen hebben dan wel een cursus gehad, maar dan zijn het nog geen schoonmakers. Dus die neem ik mee op sleeptouw. Elke dag leer ik ze weer iets anders.”

Makkelijker
In de loop der jaren is er wel het een en ander veranderd. Zo herinnert Lei zich nog dat vroeger alles met de dweil gedaan werd. “Toen ik begon had ik alleen een trekker, dweil, emmer en schoonmaakmiddel. Maar nu zijn er al die microvezelsystemen en noem maar op. Het maakt het werk wel wat makkelijker.”

Roeping
“Ik heb overigens niet altijd in de schoonmaak gezeten. Ik zat voorheen ook vijf jaar bij een meubelfabriek en ik heb drie jaar voetbalvelden aangelegd. Dat was ook wel een roeping van me, maar het was seizoenswerk, waardoor ik om de haverklap thuis zat. Ik was getrouwd en wilde een basisinkomen. Toen rolde ik via de gemeente in de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en kon ik bij De Tichel aan de slag.”

Thuis
Dat het poetsen hem zo goed ligt, betekent overigens niet dat Lei thuis ook standaard schoonmaakt. Lachend: “Als ik de hele week gepoetst heb, kan ik geen poetsdoek meer zien. Dus thuis mag mijn vrouw dat doen, al ben ik niet te beroerd om af en toe te helpen.”

Postduiven
Met zijn 64 jaar heeft Lei zijn pensioen al in zicht. Hoe leuk hij zijn werk ook vindt, hij kijkt er toch ook naar uit om te stoppen. Want een hoge levensverwachting, dat moet ie eerst nog maar eens zien. Zijn filosofie is dat ieder jaar mooi meegenomen is. En hij heeft nog heel veel te doen. Qua hobby’s. Lei heeft 100 postduiven, kippen, sierkippen, konijnen en drie honden om te verzorgen. Ook gaat ie graag stukjes fietsen met zijn vrouw.

Zware dobber
Voorlopig is Lei nog op De Tichel te vinden. Hij voorspelt dat straks afscheid nemen wel lastig gaat worden. “Zeker van bepaalde collega’s. Omdat er met sommige mannen echt een vriendschap is ontstaan.” Ook vreest hij voor de toekomst van zijn ploeg. “Het zal een zware dobber worden voor mijn opvolger. Het is moeilijk om geschikte schoonmakers te vinden, goed te subsidiëren, positief te motiveren.”

Vertrouwen
Een tip voor zijn opvolger? “Zorg dat nieuwe mensen, en met name langdurig werklozen, zich thuis voelen en vertrouwen in je krijgen. Zorg ook voor vriendschap in je team. Als je dat voor elkaar krijgt, dan trekken de jongens elkaar erdoorheen en ontstaat er respect.”

Deel dit artikel: