Hoera! Balanz Facilitair is nu officieel B Corp gecertificeerd!
Logo Familiebedrijven Award 2020
Hoera! Balanz Facilitair is nu officieel B Corp gecertificeerd!
Whatsapp Image 2021 01 07 At 16 49 00 (1)
07-01-2020

Al 25 jaar een vast gezicht op De Wegwijzer (1)

Voor dag en dauw is Nicole de Jong al te vinden op basisschool De Wegwijzer in Zeswegen, Heerlen. Om vijf uur ’s ochtends opent ze als eerste de deur en nog voor de meesters, juffen en leerlingen komen, blinken de toiletten en vloeren weer. Al 25 jaar lang. En dat wordt zeker opgemerkt. “Voor mijn jubileum kreeg ik tekeningen en zongen de kinderen een lied. Dat was heel bijzonder.”

‘Ze hadden voor mijn jubileum de school versierd’

Of ze het werken op De Wegwijzer nog leuk vindt? “Zeker!”, roept Nicole uit. “Anders had ik het er niet zo lang volgehouden.” Het is dan ook dankbaar werk. Ze weet dat de leerkrachten en de leerlingen elke dag weer terechtkomen in een frisse school en op haar beurt krijgt Nicole waardering voor haar werk.

“Met de leraren maak ik weleens een praatje en ik word ook regelmatig uitgenodigd als er een etentje is of een feest. Voor mijn jubileum hadden ze zelfs de school versierd. Van de kinderen kreeg ik tekeningen, ze zongen voor me en er waren cadeautjes. Ik voelde me echt gewaardeerd. Ik hoor erbij.”

Genoeg te doen

De dag start vroeg voor Nicole. Om 5 uur in de ochtend gaat ze al aan de slag. Ze ziet de leerkrachten binnendruppelen en zodra de leerlingen komen, heeft Nicole haar emmers alweer opgeborgen voor de volgende dag. “Op die manier kan ik schoonmaken zonder dat iemand mij voor de voeten loopt”, legt ze uit.

Het vroege opstaan vindt ze niet vervelend, daar is Nicole inmiddels aan gewend. En meer uren draaien hoeft ook niet, want de rest van de dag heeft ze genoeg te doen. “Ik maak thuis ook nog schoon en verder ga ik lekker winkelen, bij iemand koffie drinken of op bezoek bij een van mijn kinderen. Ik kom soms nog tijd tekort.”

Andere functie

Of ze na 25 jaar nog een andere functie ambieert? “Ik heb wel vaker gedacht dat ik eens zou willen kijken naar een andere functie. Maar waar kom je dan terecht? Die onzekerheid vind ik lastig, ik hou niet zo van verandering. Als ik begeleiding zou krijgen in uitzoeken wat bij me past, dan zou ik dat wel aanpakken.”

Nare verrassing

Voorlopig houdt Nicole het bij het schoonmaken van de basisschool die ze op haar duimpje kent. En ze heeft ook zo haar favoriete bezigheden. “De vloer wissen vind ik het leukst. Ik merk dat ik daar echt handig in ben.” Minder leuk vindt ze het poetsen van de toiletten. Helemaal als Nicole na het weekend een nare verrassing aantreft.

“Het kan natuurlijk gebeuren dat een klein kind iets naast de wc laat vallen. Maar niemand van het personeel had op vrijdag de wc’s gecontroleerd, dus toen ik op maandag de deur opendeed werd ik niet blij. Het stonk enorm.”

Gelukkig heeft Nicole het incident kunnen bespreken. “Voortaan wordt er toch even om de deur gekeken voordat de leraren naar huis gaan.”

Met de hand

In 25 jaar is er ook het een en ander veranderd op schoonmaakgebied. Maar nieuwe snufjes zijn niet echt aan Nicole besteed. Zij werkt het liefst zoals ze dat gewend is. “Ik gebruik geen machines, ik doe alles met de hand. Wat ik wel gebruik is een doekjeswringer. Daarmee kan ik natte doekjes uitwringen zonder dat ik mijn armen teveel belast."

"En laatst kreeg ik ook een nieuwe dweilemmer. Maar - na zoveel jaar kan ik dat natuurlijk gewoon eerlijk zeggen - dat is een onhandig ding, haha.”

 

Meer nieuws

Foto Maurice 2019 V3 Gespiegeld (1)

Nieuwe directeur

1 min.
Whatsapp Image 2022 08 24 At 12.09.28 PM

Het hart van Arjan is gestolen door de Zonnebloem

3 min.
Balanz B Corp Insta (1)

Balanz Facilitair verwerft B Corp-certificaat

3 min.